Aerodynamica
Over aerodynamica en profielen in het bijzonder raakt geen enkele modelvlieger ooit uitgesproken. Veel vliegers besteden hier veel tijd aan om hun nieuwe model toch weer net even beter te laten vliegen dan de voorgaande. Het is vaak gewoon een kwestie van proberen, natuurlijk gebaseerd op enige theoretische kennis. Over aerodynamica en profielen zijn zeer veel leuke boeken verschenen en natuurlijk is er op het internet van alles te vinden.
Boeken
Een van de leukste boeken is in mijn optiek het boekje "Airfoil Selection" van Barnaby Wainfan. In een reeks van eenvoudige hoofdstukken met duidelijke plaatjes legt Barnaby goed uit wat je allemaal kan doen om de eigenschappen van een profiel te veranderen.
Een echt standaardwerk is "Aerodynamik des Flugmodells" van F.W.Schmitz. De eerste druk verscheen in 1942 onder begeleiding van Prof. L. Prandtl. Het is nog steeds een actueel boek omdat Schmitz als een van de weinigen onderzoek heeft gedaan naar profielen bij Reynolds-getallen waaronder modelvliegtuigen vliegen.
Recentere boeken zijn de boeken van prof. Dieter Althaus (Band 1 en 2) Deze boeken zijn ook zeer interessant, maar gaan wat minder op de theorie in dan het boek van F.W.Schmitz. Beide boeken laten veel windtunnelmetingen zien van profielen voor modelvliegtuigen, wederom bij lage Reynolds-getallen.
Meer gericht op RC zwevers maar ook boeken met heel veel informatie zijn de boeken van prof. Selig "Summary of Low-Speed Airfoil Data" Volume 1,2 & 3
En goed leesbaar boek is het boek van Martin Simons. Martin is zelf modelvlieger en dat merk je als je zijn boek leest. Alle belangrijke aspecten van de aerodynamica voor modelvliegtuigen worden duidelijk uitgelegd. Het boek bevat ook reken voorbeelden en heeft een uitgebreide lijst met profielen.
Een grote bron van informatie zijn de jaarlijkse Symposium Reports van de "National Free Flight Society" (NFFS). Inmiddels zijn er al 46 reports uitgegeven (de eerste dateert uit 1968). Nieuwe en tweede hands Symposium Reports zijn nog steeds te verkrijgen bij de NFFS. Van alles komt aan bod, van bouwtechnieken, tot A2 lanceringen en LDA profielen. Kortom een aanrader.
En als laatste "Theory of Wing Sections" van Ira H. Abbot en Albert E. von Doenhoff. Zeer veel informatie over NACA profielen.
Internet
De onderstaande links bevatten heel veel informatie. Er zijn er veel meer maar dit is een eerste selectie. Profili 2 is een zeer gebruikersvriendelijk profielen programma gebaseerd of XFOIL van Mark Drela, waarmee je relatief snel profielen kan veranderen en analyseren. Natuurlijk gaat het niet alleen om het profiel maar om het hele aerodynamische ontwerp van het model. XFLR5 is een gratis tool dat je hierbij kan helpen.